Ota yhteyttä

Nyt kannattaa yrittää

Tarvitsisitko rahoitusta yrityksesi kehittämiseen? Ota selvää, olisivatko maaseudun yritystuet mahdollisuus sinulle. Lähetä meille kysymyksesi, niin ohjaamme sen alueesi asiantuntijan vastattavaksi.

[recaptcha]

Yritys-Suomen puhelinpalvelu alkaville ja toimiville yrityksille vastaa myös yrityksen perustamiseen ja yritysrahoitukseen liittyviin kysymyksiin, p. 0295 020 500 .

Äksyt Ämmät: Matkailuyrittäjän pokka pitää

Nuorempana Minna Murtonen inhosi sivakointia ja erityisesti koulun hiihtokilpailuja. Sijoitus oli satavarmasti toiseksi viimeinen. Tämä siksi, että yksi luokkakavereista tapasi kisan ajaksi istua kannon nokkaan kuunteleman linnunlaulua. Tahmeasta alusta huolimatta nykyään Murtonen suorastaan asuu ladulla. Hänen yrityksensä Äksyt Ämmät tarjoaa aktiivilomia kesät-talvet: hiihtoa, melontaa, matkapyöräilyä, jousiammuntaa, yrttivaelluksia ja lumikenkäilyä.

”Opiskelin 90-luvulla silloisessa Porvoon matkailuopistossa. Valmistuttuani ilmoitin työvoimatoimistoon, että mikäli Pohjois-Karjalasta päin löytyisi matkailuun liittyvä työ, lähtisin hommiin saman tien”, muistelee Murtonen.

Löytyihän niitä. Toisaalta maanviljelijäperheen tytär oli kasvanut yrittäjyyden keskellä. Murtosella oli yrittäjän asenne jo verenperintönä.

Ei koskaan kiirettä, ongelmia tai ketutusta

”En hevillä lähtisi 9–17-työhön, mutta jos niin joskus kävisi, olisin unelmatyöntekijä”, hän naurahtaa. ”En osaa jättää mitään huomiseksi: jos joku asia pitää olla tehtynä viikon päästä, teen sen heti. Enkä malta olla tekemättä ylitöitä.”

Äksyt Ämmät on toiminut jo parikymmentä vuotta. Perustajakollega Liisa Klippel viettää eläkepäiviä, mutta yksin ei Murtonen yritystä pyöritä. Kyseessä on yritysrypäshanke, johon kuuluu neljä jäsentä; majatalot Puukarin Pysäkki, Laitalan Lomat, Männikkölän Pirtti sekä Murtosen oma Pihlajapuu. Toiminnassa on taustatukena myös Visit Karelia.

”Majatalosta majataloon -hiihtovaellus on yksi talven suosikkituotteista. Vierailijoista yli 90 prosenttia tulee ulkomailta. Viikon mittainen hiihtovaellus on leppoisaa, omien voimien mukaan etenevää liikkumista. Päivämatkaksi tulee 15–30 kilometriä. Sen jälkeen saunaan, syömään ja uni tulee ihan varmasti”, Murtonen sanoo.

Vierailijat kiittelevät erityisesti majatalojen herkullista ruokaa ja rauhallista tapaa, millä kaikki asiat hoidetaan. Majataloissa kaikki tehdä itse sämpylöistä hilloihin ja pöytään kannetaan vain puhdasta luomuruokaa.

”Minulle on yrittäjänä tärkeää, että vaikka taustalla olisi minkälainen kaaos, niin se ei näy vieraillemme. Ratkaisu löytyy kaikkeen, olipa sitten keittiössä täyskatastrofi tai sesonkiviikolla taivaan täydeltä räntää.”

 

Kaverille kilautetaan, kun keikkaa tiedossa

Kahdenkymmenen yrittäjävuoden jälkeen Murtonen voi täysin oikeutetusti sanoa, että nämä hommat hän hallitsee ja kaikki, mikä liittyy alueen matkailuun, markkinointiin ja paperityörumbaan, on myös jaettavaa tietoa. Jos ulkomailta tulee kysely, voiko Nurmeksessa metsästää tai kalastaa, Murtonen vastaa että kyllä vaan ja ohjaa kysyjän parhaan palveluntarjoajan pakeille.

”Oma intohimoni on jousiammunta ja opetan sitä mielelläni mm. nuorisoleireillä. Mielestäni on keskityttävä siihen, mistä itse pitää eniten. Minulle metsästys tai kalastus ei ole ”se” juttu, mutta verkostosta löytyy aina kollegoita, jotka lähtevät riemusta kiljuen metsällä tai ongelle.”

Ja sitten se nimiasia. Miksi?

”Joo ei”, sanoo Murtonen. ”Olipa kysymys mikä tahansa, aina meinaa päästä tämä sama vastaus! Mutta Äksyt Ämmät on peräisin eräältä matkailualan koulutuskurssilta, jonka sisällöstä en tykännyt yhtään. Annettiin sellainen kuva, että Suomen ulkopuolella on ihan kamalan hankalaa yrittää hankkia kontakteja tai asioida matkatoimistojen kanssa.”

Murtonen päätti siinä ja silloin, että sehän nähdään. Heti kurssin päätyttyä Äksyt Ämmät rekisteröitiin.

 

Meilläpäin ei pelätä

Äksyjen aktiivilomista nautiskelee vuosittain noin 200 henkeä ja yöpymisvuorokausia tulee 800–900.

”Kyllä meillä on sellainen ajatus, että kierroksia lisää: enemmän vieraita, lisää uusia aktiviteetteja. Ja meitähän ei pelota mikään, ei edes se, että talvet Suomessa näyttävät koko ajan lyhenevän ja maa on mustana vielä marraskuussa. Pohjois-Karjala on sen verran mahtava luontopaikka, että tekeminen ei täällä lopu vaikka sää ei suosisi.”

Äksyt Ämmat on saanut maaseutuohjelmalta tukea mm. ulkomaanmarkkinointiin. Tuki myönnettiin pari vuotta sitten neljän yrityksen yritysryppäälle, ja nyt odotellaan tukipäätöstä, jonka turvin ryppääseen antaisi panoksensa viideskin yritys.

Murtonen juttelee hetken saksalaisturistin kanssa ja lupaa, että sauna on kuumana tänäkin iltana. Itse hän pistää monot jalkaan ja lähtee pienelle kierrokselle.

”Nykyään nautin hiihtämisestä. Yrittäjänä tosin puhelin on aina mukana. Olen oppinut sauvomaan yhdellä kädellä ja naputtamaan tekstiviestiä toisella”, Murtonen paljastaa erityistaitonsa.Pihlajapuu

< TAKAISIN YRITTÄJYYSTARINOIHIN