Ota yhteyttä

Nyt kannattaa yrittää

Tarvitsisitko rahoitusta yrityksesi kehittämiseen? Ota selvää, olisivatko maaseudun yritystuet mahdollisuus sinulle. Lähetä meille kysymyksesi, niin ohjaamme sen alueesi asiantuntijan vastattavaksi.

[recaptcha]

Yritys-Suomen puhelinpalvelu alkaville ja toimiville yrityksille vastaa myös yrityksen perustamiseen ja yritysrahoitukseen liittyviin kysymyksiin, p. 0295 020 500 .

Arctic Warriors: Yöttömän yön yrtti – maailman paras superruoka

Ruusujuuri, väinönputki ja ennen kaikkea nokkonen. Siinä kolme Lapin kasviaarretta, joita kansanparantajat ovat käyttäneet vuosisatoja ja jotka nykytiedekin tunnustaa. Arctic Warriors ”sotii” Lapin puhtaiden ja voimakkaiden luonnontuotteiden puolesta: kasvit jäävät metsiin samalla kun maahan tuodaan ulkomailta yrttejä.

Lapin yrttien vahvuus ole millään tavalla mystinen asia: itse asiassa sekä talvi että kesä ovat Lapin kasveille ankara koettelemus. Ensinnäkin lumen ja roudan alla on pystyttävä talvehtimaan, kun taas kesällä haasteena on jatkuva lämpö ja valo. Kun ei pimeää ole, yhteyttäminen ja kasvu jatkuvat jopa niin pitkään, että kasvi on stressitilassa. Ja kuten tunnettua, kovassa paineessa syntyy timantteja.

Arctic Warriorsin omistavat Katja Misikangas sekä Tuija ja Ilkka Kauppinen. Kolmikon ajatusmaailmat kohtasivat kymmenisen vuotta sitten.

”Tapasin Tuijan ensimmäistä kertaa, kun hän makasi käsittelyssäni kuppauspöydällä! Juttu luisti heti, mutta meni muutama vuosi, ennen kuin tiet taas kohtasivat. Olimme molemmat samassa koulutuksessa Oulussa ja kuljimme samalla autokyydillä. Satoi räntää ja meitä väsytti. Jompikumpi meistä kysyi, että mitenkäs se luonnonyrttiliikeidea, josta silloin kerran puhuttiin? Onko asia edistynyt?”

Ei ollut edistynyt kaiken kiireen keskellä. ”No mitäs jos pistettäisiin tohinaksi”, ehdotti Misikangas.

Mikäpäs siinä. Tuijan puoliso Ilkka lupasi kuunnella vakavasti, mikäli Katja tekisi hänelle vakuuttavan presentaation aiheesta.

”Se oli sitten menoa”, muistelee Misikangas.

Kansanparantajan perintöä jatkamassa

”Omassa suvussani on aina ollut parantajia, oma äitini mukaan lukien. Itse koen hyvinvoinnin – sekä kehon että mielen – niin tärkeänä, että ei ollut epäilystäkään, mitä haluan työkseni tehdä”, kertoo sotureiden tuotepäällikkö ja partneri.

Tuija ja Ilkka Kauppinen hoitavat markkinointia, myyntiä, vientiä ja kansainvälistä verkostoitumista.

”Lapissa on 9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualuetta. Vastaavaa ei löydy mistään muualta maailmasta. Meitä kolmea on kovasti harmittanut se, että Lapin aarteet – marjat, sienet ja yrtit – jäävät pitkälti metsiin samalla kun Suomeen tuodaan ulkomailta jos jonkinlaista superfoodia. Toivoisimme, että saisimme rohkaistua lisää yrittäjiä mukaan viljely- ja keruutoimintaan”, sanoo Misikangas.

_DSC7043_AV

Keripukille köniin ja auttaa myös ketutukseen!

”Tuotteiden nimet – Puolustaja, Taistelija ja Energia – kertovat niiden käyttötarkoituksista. Ne vaikuttavat vastustuskykyyn, stressinsietokykyyn, aineenvaihduntaan, energiatasoon sekä mielialaan. Nokkosella, ruusujuurella ja väinönputkella hoidettiin ennen vanhaan mm. keripukkia ja ruttoa, kertoo esimerkiksi viikinkien perimätieto.”

Arctic Warriorsin tuotteet ovat olleet markkinoilla vasta puolitoista vuotta, mutta kasvu käy ja neuvotteluja käydään Japania myöten.

”Meillä on mahtava viljelijä- ja keruuverkosto, jota koetamme laajentaa koko ajan. Tällä hetkellä kaikki yrtit, mitä meille toimitetaan, menevät saman tien tuotantoon. Valtaosa yrteistä on helppoja viljellä, mutta esimerkiksi ruusujuuren on saatava kasvaa 5–6 vuotta ennen kuin se on keruuiässä. Hyvin suuri osa viljelyä ja keruuta on käsityötä, mikä myös vaikuttaa toiminnan volyymiin.”

Nokkonen on kasvimaailman kuningatar

Puolentoista vuoden aikana Soturi-shotteja ja -pulloja on myyty noin 170 000 kappaletta. Tuotteita saa mm. Ruohonjuuri- ja Life-ketjuista.

”Arctic Warriors on saanut taipaleensa varrella tukea myös maaseutuohjelmasta. Tästä olemme iloisia!”

”Oma suosikkiyrttini on nokkonen. Se ei ulkonäöllään koreile, mutta siinä on kaikki hyvä mineraaleista vitamiineihin ja lehtivihreään.”

Nokkonen onkin varsinainen terveyspommi: se sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän rautaa kuin pinaatti, enemmän kalsiumia kuin maito ja enemmän piitä kuin lehtikaali.

_DSC6982_AV

Väinönputki laiskistui Unkarissa

Misikangas kertoo huvittavan tarinan: Unkari on Euroopan johtava väinönputkituottaja. Kasvikanta on kuitenkin sangen erilainen kuin Lapissa. Kun kerran kokeiltiin istuttaa lappilaista väinönputkea Unkarin maaperään, tapahtui kummia. Väinönputki heitti kiireen nurkkaan ja rupesi sangen laiskaksi yhteyttäjäksi. Kun oli säännöllisesti pimeää ja valoisaa, pääsi Väinökin kunnon päivärytmiin ja otti Unkarin keikan lähinnä lepolomana. Lapissa se tekee ahkerasti töitä.

_DSC7058_AV

< TAKAISIN YRITTÄJYYSTARINOIHIN