Ota yhteyttä

Nyt kannattaa yrittää

Tarvitsisitko rahoitusta yrityksesi kehittämiseen? Ota selvää, olisivatko maaseudun yritystuet mahdollisuus sinulle. Lähetä meille kysymyksesi, niin ohjaamme sen alueesi asiantuntijan vastattavaksi.

[recaptcha]

Yritys-Suomen puhelinpalvelu alkaville ja toimiville yrityksille vastaa myös yrityksen perustamiseen ja yritysrahoitukseen liittyviin kysymyksiin, p. 0295 020 500 .

Salibandyn grand old man: ”Tärkeintä on tekemisen vapaus”

Otsikossa liioitellaan. Jii-Tee Sportin vetäjä Jukka Tervo ei ole vielä vanhaa nähnytkään, vaikka on salibandyn jo kolmisenkymmentä vuotta sitten aloittanut. Se oli rakkautta ensilyönnillä. Seurasi peliura harrastajana ja sittemmin maajoukkuepelaajana. Yksi asia Tervoa harmitti: salibandyn arvostus ja tunnettuus oli 1980-luvulla nollassa. Asiaan oli saatava muutos.


”Lajin harrastaminen oli työlästä. Pelihalleja oli harvassa, ja pelivuoroja vielä niukemmin, silloin kun niitä ei peruttu kokonaan”, Tervo hymähtää. Esimerkkinä salibandyn arvostuksesta on tarina, jonka Tervo muistaa vuodelta 1989.

”Oltiin maajoukkueen kanssa Ruotsissa kisaamassa. Työskentelin tuohon aikaan urheilutoimittajana, ja tarjosin turnauksesta juttua Helsingin Sanomille. Lehdestä sanottiin, että ei ole tilaa, mutta kertokaa sitten, mikä on ottelun tulos, niin laitetaan se johonkin nurkkaan.”

Salibandyhalli keskelle ei-mitään muutamassa kuukaudessa

Seuraavan päivän lehdessä ei maajoukkueen menestyksestä ollut riviäkään, sen sijaan palstatilaa riitti ”Jokustanian” jalkapalloliigan tuloksille.

Nyt takavuosien sattumukset naurattavat, ja todennäköisesti Tervo sai niistä vielä lisää virtaa salibandyn aseman kohentamiseen.

”Tavallaan olin etuoikeutetussa asemassa. Olin kiertänyt maat ja mannut eri joukkueiden kanssa, joskus pelaajana, joskus valmentajana. Päätoimitin Salibandy-lehteä ja olin mukana mailabisneksessä. Tiesin, että lajissa on mahdollisuuksia, ne täytyi yksinkertaisesti pistää käytäntöön.”

Tällä hetkellä Pia ja Jukka Tervo pyörittävät Seinäjoella maakunnan suurinta salibandyn monitoimihallia. Vuonna 2010 Tanelinrantaan, keskelle metsää, nousi komea Qmax-halli kahvioineen ja tuotekauppoineen. Ammattirakentajat vetivät projektia, mutta kummallakaan Tervolla ei ole peukalo keskellä kämmentä. Halli nousi harjakorkeuteen muutamassa kuukaudessa. Ylläpitoremppavastaavana on Pia Tervo.

Jii-Tee Sport valmistaa myös pelituotteita: palloja, mailoja ja oheistuotteita maalivahdin varusteista lähtien. Ideana on tarjota salibandyn harrastajille hyvä ja edullinen tuote, jossa ei ole ison tuotemerkin hintalisää.

_DSC5933_jiitee_3mp

Ei taivaanrannanmaalausta – kannattavuus on luotava

Määrätietoinen Jukka Tervo ei ottanut liiketoimintaa tai yrittäjyyttä pumpulinpehmeänä unelmana. Kaikki lähti tarkoista laskelmista: mitä hallin perustaminen, rakentaminen, pyörittäminen ja markkinointi vaativat ja mitä pitää jäädä viivan alle.

Rahoituksen hankkiminen ei ollut helppoa. Pankki vaati vakuuttavan liiketoimintasuunnitelman. Myös puoliso ja yhteistyökumppanit olivat alussa kahden vaiheilla.

”Tässä kohdin hain ja sain maaseutuohjelman yritystukea. Tämä puolestaan vakuutti Finveran siitä, että liiketoimintaideassa on järkeä ja se takasi vaimolleni ja minulle lainan. Nyt myös pankki lähti investointiin mukaan.”

Pariskunnan salibandy-yrittäjyyden menestys on osoitus siitä, miten pitkälle määrätietoisella tekemisellä ja omaan asiaan uskomisella pääsee. Syksyllä 2016 Qmax-hallin viereen nousee Tervojen toinen salibandyhalli.

”Tämän pidemmälle emme aio laajentaa, haluamme pitää tämän perheyrityksenä”, sanoo kahden jo aikuisen pojan äiti Pia Tervo. Kaavoituskaan ei siihen enää taivu.

Pia Tervo pyörittää myös vuonna 2000 ostettua Kauhajoen Suoramyyntihallia. Pariskunnan päivät ovat pitkiä, mutta kun työ on sydäntä lähellä, ei burn-outista ole pelkoa.

_DSC5923_jiitee_3mp

Lonkanveto on osa yrittämistä

Jukka Tervo ei muutenkaan ole ihan perinteisiä polkuja kulkeva yrittäjä.

”Tärkeintä on tekemisen vapaus. Totta, paperityöt on hoidettava, mutta päätän itse, milloin ja missä ne teen. Vapautta on myös se, että aamut pyhitän perheelle ja itselleni. Lenkitän koiria ja pidän puhelimen kiinni, puuhailen perheen kanssa. Yhteistyökumppanit tietävät, että turha soitella ennen puoltapäivää. Toisaalta minut saa sitten kiinni vielä puoleltaöin”, naurahtaa Tervo.

Qmax-areenalla on helmikuisena torstai-iltana vilinää. Ensin kentän valtaavat nappulapelaajat, sitten kentän liikuteltavia reunoja laajennetaan teinien räväkkää peliä varten. Kuuluu iloista hihkuntaa, kiivasta kannustusta, välillä valmentajan nuhteita ja ehkäpä jokunen ärräpääkin. Salibandy onkin loistava tapa päästää ulos höyryjä turvallisesti ja valvotusti. Täällä ei koukita tai vedetä poikittaisella mailalla.

Pelivuoroja ei tosin mattimyöhäisille ole tarjolla: halli on buukattu vuosiksi eteenpäin.

Qmaxin kenttä on väriltään musta, ainoana Suomessa. Miksi?

”Kontrastin takia. Olen aina ihmetellyt, miksi kentät ovat vaaleita. Pallo erottuu mustalta alustalta hyvin”, sanoo Tervo ja lähtee hiihtolenkille.

< TAKAISIN YRITTÄJYYSTARINOIHIN